El relat relatat

Avui ho he tornat a sentir. En aquesta ocasió era Felip Puig en una entrevista a Catalunya Ràdio, però recentment ho he sentit a gairebé tots els polítics del país. Que si el relat del canvi, el relat del govern, el relat, relat, i més relat. Relat, en el sentit que explico, és una paraula que s’ha introduït en el nostre vocabulari des del món anglosaxó. Es tracta de l’storytelling. De fet vol dir explicar històries, però el terme s’ha utilitzat per definir una tendència en comunicació que consisteix en elaborar una seqüència dels fets que beneficii els nostres interessos.

Habitualment es parla de construir un relat, i s’utilitza per transmetre de forma emocional un missatge que d’altra manera seria convencional. Malgrat que no fou el primer a utilitzar aquestes tècniques Obama marca un abans i un després en la utilització de l’storytelling en comunicació política. Ell, o més ben dit els seus assessors, millor que ningú van elaborar un relat que explicava els seus orígens humils, el seu treball en favor de la comunitat, i el salt a la política sense comptar amb el suport de l’stablishment demòcrata. Tot això ajuda a transmetre un missatge d’autenticitat i fa que la resta de missatges s’hi adeqüin amb coherència. També es pot utilitzar el relat parlant d’un tercer. Seria el cas de la niña de Rajoy, però aquest no el van assessorar els mateixos que a Obama i la cosa va anar com va anar.

I és que a casa nostra sembla que la teoria ha arribat a mitges. És com si parlant de la publicitat ens dediquéssim a dir que fem Publicitat de l’acció de govern, o que fem Publicitat del canvi que volem aconseguir. Tothom s’estranyaria perquè la publicitat no s’enuncia sinó que es fa. I per això es fan les campanyes institucionals, i les campanyes electorals, per exemple. Però amb l’storytelling sembla que s’han pensat que pel simple fet d’anar repetint la paraula “relat” el relat es construeix sol. El súmmum de la qüestió que us explico va ser la conferència ‘El relat del canvi. Balanç de Govern’ que va fer en Carod el maig passat. Parlat de relat amb tant poca subtilesa denota no haver entès massa bé el tema. Però com us deia no paro de sentir exemples i estic segur que amb l’època preelectoral que se’ns acosta anirà a més.

One thought on “El relat relatat”

  1. Molt bo, Martí, i totalment d’acord, m’agrada observar l’ús de la llengua i vaig pensar exactament el mateix que tu amb això de ‘El relat del canvi. Balanç de Govern’. Hi afegiria que (a) malament rai quan calen tantes justificacions; i (b) la popularització d’aquesta paraula és un símptoma (més) de l’excés de tacticisme i la manca d’ètica/ideologia de fons en l’escena actual. Importa més l’embolcall que el contingut… i tot acaba valent mentre hi hagi “relat”. Tant és així, que ho explicitem als títols!

    Podríem deixar per un altre dia l’expressió “full de ruta” i com s’ha anat buidant de contingut…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *