Ctrl+C cognitiu

Segurament aquesta serà l’entrada més estranya que faré en aquest blog. Però volia compartir que crec que he desenvolupat una habilitat cognitiva nova que és saber si tinc alguna cosa al portapapers de l’ordinador que estic utilitzant. Se que és estrany, ho reconec, però ho puc explicar, perquè fa dies que me n’he adonat i crec que ja sé com s’ha originat.

Els meus hàbits de treball, com els de la majoria de gent, es caracteritzen sovint per estar fent diverses coses a l’hora, tant si sóc a la feina com a casa. Freqüentment copio al portapapers del sistema operatiu paraules, frases, url… amb la intenció de fer una cerca, posar-ho en un correu electrònic, enganxar-ho en un document que estic escrivint, etc. El problema ve donat quan en mig d’aquest procés em “distrec” amb alguna altra cosa, per exemple responent un email, fent un tweet, fent una altra cerca… Abans em passava que quan canviava de tasca podia fer un altre “copiar” o “Ctrl+C” i llavors perdia el que prèviament tenia al portapapers. Amb el temps però he detectat com una alerta interna que m’avisa si ja tinc alguna cosa al portapapers, i per tant ja no cometo aquest error freqüent. Ja se que és un aprenentatge, però no deixa de ser curiós, que la meva memòria només em diu que tinc alguna cosa al portapapers, però evidentment no quina cosa, i a més tinc com una petita sensació d’intranquilitat fins que no ho he enganxat “Ctrl+V”.

Suposo que de la mateixa manera que diuen que els qui escriuen molts SMS tenen l’àrea motriu del cervell que controla els dits polzes més desenvolupada, és possible que jo, i segurament altra gent, estiguem desenvolupant zones cognitives específiques per aquestes noves habilitats. És una sensació semblant a la de “havia de fer alguna cosa” però només vàlida per “crec que ja tinc alguna cosa al portapapers i hauria d’enganxar-ho a algun lloc abans de perdre-la”. En fi… potser només és la calor d’estiu que em provoca reflexions banals, però algu ho havia de dir! Un altre dia ja us parlaré de com trobo a faltar el Ctrl+Z a la vida quotidiana…!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *